Zdroj: http://prazskestromy.cz/index.php?a=6  •  Vydáno: 25.4.2010 23:02  •  Autor: A.Rudl

Za památnou olší lepkavou do Sobína

Víte, že v Praze je také památná olše? Vypravit se za ní můžete na západní okraj Prahy do Sobína (u Zličína)

Zajímavostí západního okraje Prahy je památná olše lepkavá (Alnus glutinosa L.). Roste v blízkosti obce Sobín na křižovatce bývalých úvozových cest.


Obvod: 282 cm, Výška: 13,5 m

Najdete jí ZDE


Doprava: Do Sobína se lze dopravit autobusem č. 257 nebo 306 z konečné metra B Zličín (spojení ZDE). Vystoupíte nejlépe na zastávce Blatnická. Od té pak pokračujte stejnojmennou ulicí, která se mění v polní cestu. To už ale vidíte tuto krajinnou dominantu.

V Sobíně byly dříve podmáčená louky a pole, a tak byly zde vysazovány olše, které jsou vysoké hladině vody nejodolnější ze všech našich dřevin. Rovněž také dobře snášejí znečištěné prostředí. Ovšem situace se změnila a olše už nebyly nutností. Nebylo tedy nic jednoduššího než je použít na otop.
Památná olše zde nemusela růst nebýt jistých zásluh. Kdo jí zachránil a co se stalo se dočtete na informační tabuli umístěné u stromu (realizace se plánuje v blízké době).

Přesně jeden kilometr od olše je nejvýše položený bod hlavního města. Nachází se v lokalitě "Za hospodou" a návrší zvaném Teleček. Nejvyšší bod Prahy je ve výšce 399 m n.m.  

V průběhu 20. století se česká krajina velice proměňovala. Neblahým důsledkem komunismu byla kolektivizace v Československu prováděná v letech 1948 – 1960. Byl to proces přeměny individuálního soukromého zemědělství na kolektivní. Jedním z mnoha důsledků bylo scelování polí, rozorávání mezí a s tím související likvidace remízků, které jsou nenahraditelné pro biodiverzitu a ekologickou stabilitu krajiny. Příkladem může být okolí nynější památné olše, která má tu dobu zapsanou ve svých letokruzích.


Olše lepkavá v Sobíně (03/2010)

Přeji pěknou podívanou na vlastní oči a děkuji za vaše komentáře!